.:: kk Law Office ::.

ΡΩΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εβδομάδα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού οργανώθηκε στην Ελλάδα (3-8 Οκτωβρίου) στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος στήριξης των ρωσόφωνων.

  Στην Ελλάδα ζουν 800 χιλ. ρωσόφωνοι και βασικός στόχος ήταν να έρθουν πιο κοντά και να λάβουν πληροφορίες για την εκμάθηση της γλώσσας.

  Η οργάνωση της Εβδομάδας ρωσικής γλώσσας έγινε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ρωσικών Σχολείων της Ελλάδας με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Συνεργασίας (Rossotrudnichestvo) και του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ρώσων Συμπατριωτών.

  Οι αφιερωμένες στην ρωσική γλώσσα και στο ρωσικό πολιτισμό εκδηλώσεις έγιναν σε μια σειρά από ελληνικές πόλεις.

  Στην Αλεξανδρούπολη, στο Λουτράκι, στην Κατερίνη, στην Πάτρα, στο Βόλο. Το κύριο μέρος του προγράμματος, όμως, διεξήχθη στην Αθήνα, στο Ρωσικό Κέντρο Επιστημών και Πολιτισμού. Εδώ οργανώθηκαν διασκέψεις με θέμα τη δημιουργία και ανάπτυξη «ρωσικών σχολείων», σεμινάρια για δασκάλους, συναντήσεις με ειδικούς από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, καθώς και διαλέξεις και συζητήσεις. Για τα παιδιά οργανώθηκαν διαγωνισμοί, ενώ οι μαθητές πραγματοποίησαν μια συναυλία για τους καθηγητές.

  Κατά τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας, ανακοινώθηκε ότι άνοιξαν δυο παραρτήματα κυριακάτικων «ρωσικών σχολείων», όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν ρωσικά, χορούς, μουσική και ζωγραφική.

Η γλώσσα ενώνει

  Αρκετές από τις διαλέξεις για τους ειδικούς είχαν ως θέμα τις ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης των δίγλωσσων παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες με γονείς διαφορετικής εθνικότητας και για τα οποία οι βασικές γλώσσες είναι δύο.

 
Σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

  Στα πλαίσια της Εβδομάδας ανακοινώθηκε ότι άνοιξαν δυο νέα παραρτήματα «ρωσικών σχολείων» στην Ελλάδα, στη Σχολή Μωραΐτη στην Αθήνα και στο Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο. Όπως ανέφερε στο RIA Novosti η πρόεδρος του Συμβουλίου Ρωσικών Σχολείων της Ελλάδας, Ναντέζντα Παναγιώτου, στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον 18 κυριακάτικα σχολεία ρωσικής γλώσσας, όχι μόνο παραρτήματα του Συμβουλίου, αλλά και άλλα. Η ίδια διευθύνει το σχολείο «Ιδιοφυΐα» και είναι επικεφαλής του κοινωνικού πανελλήνιου οργανισμού ρωσικού πολιτισμού «Α. Πούσκιν». Το νέο παράρτημα του σχολείου της άνοιξε σε ένα από τα παλαιότερα και σεβαστά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας, στη Σχολή Μωραΐτη, την οποία ίδρυσε περισσότερα από 70 χρόνια πριν ο γνωστός φιλόλογος.

  Σήμερα, «ρωσικά σχολεία» λειτουργούν κυρίως στην Αττική. Η κ.Παναγιώτου ευελπιστεί ότι θα ανοίξουν παραρτήματα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκεί όπου θα βρεθούν δάσκαλοι. Όπως επισημαίνει, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με τους εκπαιδευτικούς και μόλις αυτοί είναι διαθέσιμοι, ξεκινούν οι εργασίες. Σύντομα, προσθέτει, θα ανοίξει ρωσικό σχολείο στο Ρέθυμνο, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσει να λειτουργεί παράρτημα στην περιοχή της Γλυφάδας.

  Τα κυριακάτικα σχολεία ανοίγουν με την αρωγή κοινωνικών οργανώσεων, δεν είναι εμπορικά και τα παιδιά διδάσκονται δωρεάν. Οι γονείς πληρώνουν μόνο τη συνδρομή μέλους για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και τα διάφορα βασικά είδη για την επιμορφωτική διαδικασία. Η Παναγιώτου ανέφερε τέλος ότι σύντομα οι μαθητές σε πολλά σχολεία της Ελλάδας θα μπορέσουν να λάβουν ρωσικό απολυτήριο. Το πρόγραμμα υλοποιείται μαζί με το παράρτημα του MGIMO στο Οντιτσόβο της περιφέρειας Μόσχας. Τα μαθήματα θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα βάσει του προγράμματος του ρωσικού σχολείου, και δυο φορές το χρόνο δάσκαλοι από τη Ρωσία θα μεταβαίνουν για τις εξετάσεις των παιδιών στην Ελλάδα.

 

(ΠΗΓΗ: defencenet.gr, 19-10-2014)

Αποψεις

IMAGE

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ...

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στη δική του επιλογή της υιοθέτησης του Γ΄ και βαρύτερου των δύο πρώτων Μνημονίου, παρά το...

περισσότερα »

Νομοθεσια

IMAGE

ΝΟΜΟΣ 4285/2014 (ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ)

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4285 (ΦΕΚ Α 191/10.9.2014)Τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α 139) και προσαρμογή του στην απόφαση - πλαίσιο2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων...

περισσότερα »

Νομολογια

IMAGE

ΑΠΟΦΑΣΗ 307/2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...

Αριθμός 307/2014 Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (άρθρο 52 του π.δ/τος 18/1989, όπως ισχύει). Συνεδρίασε σε συμβούλιο στις 28 Αυγούστου 2014 με την εξής...

περισσότερα »

ePeriodikosunedria

News Letter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά e-mails, διάφορα θέματα ενδιαφέροντος κλπ ...