.:: kk Law Office ::.

ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΣ 4332/2015)

Την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν και:

  1. Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό τις προϋποθέσεις:
    1. της εγγραφής τους στην Α΄ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης ελληνικού σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης-αίτησης για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και
      1. της συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός από τους γονείς του επί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννησή του, ή,
      2. αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της εν λόγω πενταετούς διαμονής, της συμπλήρωσης δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα του, ή
      3. της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής από έναν τουλάχιστον από αυτούς ενός από τους παρακάτω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της εν λόγω δήλωσης-αίτησης:
        1. άδειας επί μακρόν διαμένοντος (Π.Δ. 150/2006),
        2. άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος (αρθ. 40 παρ. 7 Ν. 3731/2008) ή άδειας διαμονής του αρθ. 89 Ν. 4251/2014,
        3. άδειας διαμονής αόριστης διάρκειας ή δεκαετούς διάρκειας (Ν.2910/2001, ή αρθ. 91 παρ. 2 Ν. 3386/2005, ή αρθ. 39 παρ.1 Ν. 3731/2008, ή αρθ. 138 Ν. 4251/2014),
        4. έγγραφης πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Δ. 106/2007),
        5. τίτλου διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή καθεστώτος επικουρικής προστασίας (Π.Δ. 61/1999), 96/2008, 114/2010, 113/2013) ή τίτλου διαμονής ανιθαγενούς,
        6. ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) συνοδευόμενου από ισχύουσα άδεια διαμονής ενιαίου τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.) ή άλλου τίτλου νόμιμης διαμονής ομογενούς,
        7. άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς (αρθ. 108 Ν. 4251/2014)
        8. δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
    1. της ανυπαρξίας ποινικού κωλύματος (αρθ.5 παρ.1 περ. β΄) ή λόγων εθνικής ασφάλειας (αρθ. 5Β).
  2. Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
    1. έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς, με βάση σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, την παρακολούθηση
      1. εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή
      2. έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να προσμετράται η φοίτηση σε νηπιαγωγείο, και
    2. δεν συντρέχουν ποινικό κώλυμα (αρθ.5 παρ.1 περ. β΄) ή λόγοι εθνικής ασφάλειας (αρθ. 5Β).
  3. Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
    1. είναι απόφοιτοι τμήματος ή σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ,
    2. διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα,
    3. υποβάλλουν την δήλωση-αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3)ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από τμήμα ή σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ και
    4. δεν συντρέχουν ποινικό κώλυμα (αρθ.5 παρ.1 περ. β΄) ή λόγοι εθνικής ασφάλειας (αρθ. 5Β).

Αποψεις

IMAGE

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ...

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στη δική του επιλογή της υιοθέτησης του Γ΄ και βαρύτερου των δύο πρώτων Μνημονίου, παρά το...

περισσότερα »

Νομοθεσια

IMAGE

ΝΟΜΟΣ 4285/2014 (ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ)

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4285 (ΦΕΚ Α 191/10.9.2014)Τροποποίηση του ν. 927/1979 (Α 139) και προσαρμογή του στην απόφαση - πλαίσιο2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων...

περισσότερα »

Νομολογια

IMAGE

ΑΠΟΦΑΣΗ 307/2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...

Αριθμός 307/2014 Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (άρθρο 52 του π.δ/τος 18/1989, όπως ισχύει). Συνεδρίασε σε συμβούλιο στις 28 Αυγούστου 2014 με την εξής...

περισσότερα »

ePeriodikosunedria

News Letter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικά e-mails, διάφορα θέματα ενδιαφέροντος κλπ ...